במיוחד בשבילכם עצות ומספר טיפים להכרויות ברשת וגלישה בטוחה
רשת האינטרנט יכול להישמע לנו אולי כמו מקום בטוח אך אם לא נהיה מספיק זהירים נוכל ליפול לידיהם של רמאים. אז איך באמת תוכלו לשמור על עצמכם במקום הווירטואלי ביותר אך מציאותי בו בזמן? הנה מספר עצות לגלישה בטוחה ברשת
זהירות זו מילת המפתח
1. אתרים זדוניים –
ברשת לא חסרים אתרי זדון שכל מטרתם היא לייצר אימה ובהלה. אתר זדוני יכול להכיל תוכנה זדונית או להוות מקור ללקיחת מידע ממכם במרמה וחלילה אף להשתלט על המכשיר שלכם לצורך בקשת כופר עבור המיד שיש בו בעיקר אאם הוא מכיל מידע רגיש.
2. אתרי פישינג –
ולא כאלה שאפשר לתפוס בהם דגים עם חכה. אתרים כאלה צצים כמו פטריות אחרי הגשם, בכל מקום ובהמוניהם. הם ישלחו אליכם בעיקר כקישורים בהודעת אימייל או SMS ומטרתם העיקרית היא להשיג ממכם מידע אישי, כגון: מספר חשבון בנק, סיסמאות, ת.זהות ועוד.
3. אפליקציות –
אפליקציות הן נפלאות עד ש.... שימו לב למדיניות פרטיות רגע לפני שאתם מורידים אפליקציה. בדקו מראש אלו נתונים היא מבקשת ממכם ומה תצטרכו להזין בה, ולשם מה הם מיועדים.
כמה טיפים לשמירה על בטחונכם
• כדי להימנע מאתרים מסוגים אלו ובכלל השתדלו להיכנס רק לאתרים מוכרים שהגעתם אליהם דרך החיפוש בגוגל.
• אל תשאירו מידע אישי בכל אתר, זה כולל שם משתמש, סיסמאות, תשובות לשאלות זיהוי, ת.זהות, כרטיס אשראי ועוד.
• הפעילו מערכות אבטחה והגנה על המחשב שלכם. מומלץ גם הגנה מפני ווירוסים.
• לא ללחוץ על כל קישור, בדקו רמזים לכך שהוא אמין וסמכו על תחושת הבטן שלכם אם הקישור נראה חשוד, עדיף לא ללחוץ מלהסתכן.
• הכנסו רק לאתרים מאובטחים שהקידומת שלהם היא HTTPS ה- S מסמלת את המילה אבטחה באנגלית.
• אל תזינו כרטיס אשראי באתר לא מאובטח על ידי SSL
• בסיום כל שימוש באתר הדורשם התחברות עם סיסמה בצעו התנתקות. ואל תשמרו את הסיסמאות שלכם בו. בעיקר באתרי בנק. בנוסף, השתמשו בסיסמאות מורכבות ושונות בכל אתר.
• מומלץ להתקין בדפדפן שלכם חוסם פרסומות.
לא לדבר עם זרים
המונח הזה מוכר לכולנו עוד מימי ילדותנו, תמיד היה נהוג לומר לילדים קטנים להישמר מלדבר וללכת עם זרים, אך משום מה בשלב כלשהו בדרך מכשגדלנו שכחנו את המשפט היקר הזה שמטרתו לשמור עלינו ממחשבות זדוניות של אנשים שאנחנו לא מכירים. אז מה עושים כשבכל זאת רוצים להכיר אנשים חדשים ברשת? הנה כמה פתרונות.
1. אם זה מושלם מידי זה כנראה לא אמיתי –
מה שאנחנו שומעים באינטרנט מאדם שרק היכרנו יכול להישמע מושלם ממה שקיים באמת במציאות. זה אחד הבעיות הכי נפוצות ברשת. הצגת המציאות הרבה יותר טוב ממה שהיא.
2. בית קפה זה מושלם אבל –
כאשר אתם מכירים מישהו ברשת ורוצים להיפגש איתו בית קפה, מסעדה או כל מקום הומה אדם הוא פתרון מושלם למפגש בו תוכלו לשמור על עצמכם מפניו אם הוא נוכל או חלילה משהו מסוכן יותר. אבל שימו לב גם הפגישה צריכה להתקיים בשעות של אור ומומלץ שאדם שאתם סומכים עליו ידע על המפגש ויעשה איתכם בדיקה לפחות פעמיים לאורך הפגישה לוודא שהכל בסדר.
3. לא הולכים לבתים של זרים –
כל אדם שהכרתם ברשת גם אם דיברתם איתו כבר כמה חודשים הוא זר מוחלט עבורכם בשביל מפגש ביתי ראשון, שני ואפילו עשירי. כל אחד יכול להיראות נפלא בסביבה ציבורית אך במקום פרטי שאין בו עיניים צד אחר יכול לצוץ. אין לחץ למפגש אינטימי, עדיף שתחכו עם זה. אם אותו אדם לוחץ עליכם שוב ושוב ללכת לביתו או למקום אינטימי אחר תברחו, מניעיו כנראה ולא תמימים.
4. פרטנר למפגש –
מפגשי דאבל דייט הם מאוד נפוצים ואפילו יכולים להקל עליכם גם בשבירת הקרח במפגש וגם בשמירה על ביטחונכם, אז אם יש באפשרותכם להתארגן על מפגש ראשוני שכזה עדיף כך, אך שימו לב לא לשכוח את מה שכבר דיברנו עליו, זה שאתם נפגשים עם עוד חבר/ה לא אומר שזה בסדר להיפגש במקום פרטי או בזמנים מאוחרים מידי הרי שבסופו של דבר גם הצד השני מגיע עם עזרה משלו.
5. פגישה אחד על אחד בליווי –
אופציה מעולה לדייט ראשוני. צאו לפגישה ודאגו שמישהו שאתם סומכים עליו גם יהיה במקום המפגש כצופה מהצד, כך שתמיד יהיה מי שישמור עליכם (זה שאתם איתו בדייט לא צריך דעת על כך). זו גם דרך נפלאה לשמוע חוות דעת חיצונית ממשהו שאתם סומכים עליו על האדם איתו נפגשתם.
6. טיימינג זה הכל בחיים –
לפני שאתם בוחרים להיפגש עם אדם מהרשת וודאו כי ניהלתם מספיק שיחות, כי ראיתם אותו/ה לפחות פעמיים בשיחת ווידאו, כי שאלתם את כל השאלות החשובות. ואם בטיימינג עסקינן, שימו לב שוב שהמפגש בשעות היום, כשהחושך מגיע קל יותר לבצע דברים זדוניים גם במקומות הומי אדם.
7. חקירות לא רק לחוקרים –
נסו לעשות תחקיר עצמי על אותו אדם, בין אם זה לוודא את אמינותו ברשתות החברתיות, לוודא שהפרופיל שלו פעיל ועם הרבה תוכן. נסו לאמת את התוכן הזה ולהתקיל בשאלות פתאומיות בשיחת וידאו, כך תוכלו לראות האם הוא חושב רבות על תשובה, מתחמק מהשאלה ומה המבט שהוא עושה כשאתם שואלים אותה.
8. מה המטרה –
בכל רגע נתון בו אתם מתאמים דייט וודאו כי הצד השני מודע למטרת המפגש. שיהיה ברור לו מעוד לפני שאין לכם כוונה לסטות ממטרת הפגישה המקורית. אם כבר לפני המפגש אתם חשים לחץ למשהו אחר, פרשו. עדיף שלא תיפגשו עם אותו אדם.
9. תמונה שווה אלף מילים –
אבל גם אלף סכנות. אל תחלקו לעולם תמונה אינטימית עם אדם שזה עתה הכרתם ברשת. אין לכם דרך לדעת לאיזה שימוש הוא מבקש את התמונה ומה הוא יעשה בה אח"כ. זו אזהרה שכדאי לזכור אותה תמיד גם כשכבר יוצאים עם מישהו, כדאי להימנע מיצירה ושיתוף של תמונות אינטימיות. כשנפרדים או רבים אנשים יכולים להיות נקמנים ורעים ולנצל זאת לטובתם ולרעתכם.
10. בזעת אפכם הרווחתם את לחמכם –
אז למה שתחלקו אותו עם מישהו שהכרתם ברשת. ומה שבעצם אנחנו אומרים זה היזהרו מנוכלים שכל מטרתם היא להונות אתכם ולקחת ממכם כסף. מי שרוצה להכיר אתכם באמת לא יהפוך אתם לבנק שלו או ינסה להוציא ממכם כסף ולא משנה אם זה עניין של חיים ומוות.
11. סיסמאות זה רק בבחירות –
וגם שם הכל חרטוטים. שימו לב, מי שמדבר אתכם בסיסמאות יפות ומבטיח הבטחות כנראה שהן ריקות מתוכן. אל תאמינו לכל מילה באמונה עיוורת, תהנו מהסיסמאות היפות אבל אל תיקחו אותם ברצינות, יכול להיות משהו זדוני מאחוריהם.
12. בריוני מקלדת –
הם קיימים בכל מקום, אפילו באתרי הכרויות. נתקלתם באחד כזה דווחו עליו ישר וחסמו אותו בכל דרך אפשרית. אל תיקחו עם אנשים כאלה סיכון. מי שמסוגל לתקוף אתכם מאחורי מקלדת יהיה גרוע יותר במציאות. אבל הכי חשוב, אל תתייחסו לאף מילה שלהם, המצב שלהם כנראה כל כך גרוע שזה כל מה שהם מסוגלים לעשות בחיים כדי להרגיש טוב עם עצמם.
ואחרי כל האזהרות והעצות שלנו חשוב לנו להבהיר, הכרות ברשת היא נפלא היא עוזרת לנו להיחשף לאנשים שכנראה לא היינו פוגשים בחוץ. אבל בו בזמן חשוב לזכור שיש מישהו מאחורי המסך שאתם לא באמת מכירים והוא יכול להיות כל אחד ושונה מאוד ממה שהוא מתאר לכם ברשת. הונאה והתחזות הם הדברים הכי קלים לביצוע ברשת, ולכן קחו את מה שקראתם פה לתשומת ליבכם והשתמשו בזה לטובתכם.